Loading…

Privacy Policy

Privacy Policy Notice for RTK-Antigen Covid-19 Testing Booking Platform 

 

Privacy Policy 

This privacy policy notice (“Notice”) discloses the practices of Mobility Asia Sdn. Bhd. (Company No.: 1257623-M) (“Mobility Asia”) and its related companies (collectively, “we”, “us” and “our”) in respect of information that we obtain through your use of our Platform (as defined below) and the Services (as defined below). This Notice explains how we collect, handle and safeguard your personal information in accordance with the Personal Data Protection Act 2010. As such, please review this Notice carefully.

Please note that we may amend this Notice at any time without prior notice and such amendments will be notified to you via the Platform or by e-mail. While we will notify you of any material changes to this Notice, we encourage you to review this Notice periodically as your continued access of our Platform or use of our Services will signify your acceptance of the contents of this Notice or any subsequent changes made without reservation.

This Notice only applies to the Platform and Services and becomes effective as you access and use the same. Please understand that the Organiser (as defined below) may have different privacy standards and / or policies regarding the use and disclosure of your Personal Data (as defined below). Such use and disclosure of your Personal Data in respect of the services rendered by the Organiser to you will accordingly be subject to the Organiser’s own privacy standards and / or policies.

 

1. Definitions

Unless otherwise provided for or the context otherwise requires, defined terms found herein shall have the same meaning provided in the Platform Agreement, which can be accessed here, and the following words shall have the following meanings:

Organiser” means Yang Berhormat Tuan Rajiv A/L Rishyakaran and his State Assemblyman’s Office for Bukit Gasing;

“Personal Data” means information that can identify you, including but not limited to your full name, identification card number, passport number, nationality, address, telephone number, fax number, bank details, credit and debit card details, race, gender, date of birth, marital status, resident status, e-mail address, your occupation and any information that you provide to us in registration forms, application forms or any other forms (including among others, for purposes of completing surveys) and / or information about you that has been or may be collected, stored, used and processed by us from time to time and includes sensitive personal data (as defined under the Personal Data Protection Act 2010) such as health data.

Platform” means this platform (Ie. website and / or application) which is operated by us and accessible here or through our mobile application or any other designated application of the same function which is downloadable via apps store or that has been integrated into the Testing Project and / or Organiser’s webpage, that we rebranded for purposes of the Testing Project; and

Services” means any service provided by us through the Platform, which includes but is not limited to allowing you to make an Appointment to undergo a Covid-19 Test through the Testing Project and to view your Covid-19 Test results on the Platform.

 

2. Collection of Personal Data

2.1 Information we collect from you

  • We may collect and receive Personal Data from you in the following situations:

            >   when you register for an account with us (“Account”);

            >   when you fill an application, registration and / or survey forms and / or other similar forms with us;

            >   when you use the features and functions available on our Platform; and

           > if you contact us, for example with a query or to report a problem. 

  • The provision of your Personal Data is voluntary. However, if you do not provide us with your Personal Data, we will not be able to process your Personal Data for the Purposes (as provided in Section 3) and may not be able to provide you with our Services.
  • By providing us with any information relating to a third party (eg. information of your family) (if any), you represent to us that you have validly obtained the consent of the third party to provide us with their information.

2.2 Information automatically collected from your computer

When you view content provided by us, we automatically collect information about your computer hardware and software and store it in log files. This information can include your Internet Protocol (IP) address, browser type, domain names, internet service provider (ISP), the pages / files viewed on the Platform (e.g., HTML pages, graphics, etc.), operating system, clickstream data, access times and referring website addresses. This information is not linked to any of your Personal Data. We cannot identify you from this information. We use this information to provide general statistics regarding use of the Platform and to provide you with a more effective service.

2.3 Information about you we collect from third parties

From time to time, we may receive Personal Data about you from third party sources including your spouse, children, parents, employee / employer, publicly available sources such as social media websites, and from customers which we work closely with (customers to which we provide services which in turn provide services to you) in which event the third parties, by submitting such Personal Data to us represent and warrant to us that they have obtained your consent for your Personal Data to be collected, used and disclosed as set out in this Notice.

2.4 Information about children

The Platform is not intended for or targeted at minors fewer than 18 and we do not knowingly or intentionally collect data about children under 18. If you are under 18, you must not send any information about yourself to us or anyone else over the internet. As a parent or legal guardian, you should not allow children under your care to submit Personal Data to us. In the event that such Personal Data of a minor is disclosed to us, you hereby consent to the processing of the minor’s Personal Data and accept and agree to be bound by this Notice and take responsibility for his or her actions. You are advised to contact us immediately should you believe that we have collected information about a child under 18 so that we may delete the information.

2.5 Cookies and Similar Technologies

We use cookies or similar technologies (such as web beacons) to analyze trends, administer the Platform, track users’ movements around the Platform, and to gather demographic information about the Platform’s user base as a whole.

When you visit the Platform or use our Services, we may store cookies on your computer. A “cookie” is a small piece of information that our server transfers to the hard drive of your computer or mobile phone that allow our server to identify and interact more effectively with your computer. Cookies do not identify individual users, but they do identify your browser type.

The use of cookies is now an industry standard and you will find them used in most major websites. Most browsers are initially set up to accept cookies. If you prefer, you can reset your browser to either notify you when you have received cookies, or to refuse to accept cookies. We suggest that you refer to your browse instructions or help screens to learn more about these functions. However, please note that if you configure your browsers so as not to receive any cookies, a certain level of functionality of the Platform may be lost.

 

3. Purposes for collecting and further processing (including disclosing) your Personal Data

3.1 Subject to this Notice, the Platform Agreement, the Terms and Conditions, the Website Disclaimer and applicable terms and conditions of third-party applications, all data transmitted through the Platform is owned by us. To the extent that we are precluded from owning data transmitted through the Platform, you grant us a perpetual, worldwide, royalty-free license to use your Personal Data to the extent necessary to enable use of the Platform and Services.

3.2 The Personal Data collected and received from you may be further processed as required or permitted by law and to give effect to your requested commercial transaction under the Platform, including the following (“Purposes”): 

  • to perform our obligations in respect of any contract  entered into with you;
  • to provide you with and to deliver to you any Service which you have requested;
  • to process, manage or verify your application for an Account;
  • to validate your requests and bookings as well as to process payments relating to the Services you have requested;
  • to respond to questions, comments and feedback from you;
  • to communicate with you for any Purposes listed in this Notice;
  • for internal administrative purposes, such as auditing, data analysis, database records;
  • for purposes of detection, prevention and prosecution of crime;
  • for us to comply with our obligations under the law;
  • to enhance or develop features of the Platform and the Services;
  • to help us develop new services; and
  • to send you alerts, newsletters, updates, promotional materials from the Organiser, us, our partners, our sponsors or our advertisers.

3.3 You may, at any time, withdraw your consent to receiving marketing or promotional material from us at any time. You may select the relevant “unsubscribe” option as may be provided in our marketing or promotional material or you may contact us at the details provided in Section 10 below.

 

4. Retention of Personal Data

You acknowledge that unless you request in writing otherwise, we, in our sole discretion, have the right but not the obligation to store any Personal Data perpetually, to the extent permitted by law. If you wish for any information about you to be removed from our database, please contact us through the contact information provided below in Section 10 this Notice. 

 

5. Disclosure or transfer of personal information

5.1 Within Mobility Asia Sdn. Bhd.

Your Personal Data may be disclosed to our related companies, subsidiaries, holding companies and / or associated companies if necessary for the carrying out of the Purposes.

We will ensure that:

  • access to your Personal Data is restricted to staff who are contractually required to process your Personal Data in accordance with their respective job requirements; and
  • only necessary information is released to the relevant employees.

5.2 Organiser

We will share your Personal Data with the Organiser, as they would require the same in facilitating the provision of the Covid-19 Tests. As provided above, the Organiser may have different privacy standards and / or policies regarding the use and disclosure of your Personal Data. Such use and disclosure of your Personal Data in respect of the services rendered by the Organiser to you will accordingly be subject to the Organiser’s own privacy standards and / or policies. We would strongly recommend that you check with the Organiser as to their privacy standard and / or policies before proceeding to use our Platform and / or Services.

5.3 Service Providers

Your Personal Data may be disclosed or transferred to relevant third parties pursuant to our relevant contractual relationship with them (for example, where we appoint third party service providers) or for the Purposes stated in Section 3 above (or directly related to those purposes).

5.4 Transfer of Personal Data outside of Malaysia

We may transfer, store and/or process your Personal Data outside Malaysia. In doing so, we will comply with the Personal Data Protection Act 2010 and other applicable data protection and privacy laws.

5.5 Special Circumstances

  • We may also disclose your Personal Data:

            >   in response to a subpoena or similar investigative demand, a court order, or other request from a law enforcement or government agency where required by applicable law;

            >   when disclosure is required or allowed by law in connection with efforts to investigate, prevent, or take other action regarding illegal activity, suspected fraud or other wrongdoing; to protect and defend the                       rights, property or safety of our company, our users, our employees, or others; to comply with applicable law or cooperate with law enforcement; or to enforce our Platform’s terms and conditions or other                           agreements or policies; and / or

            >   in connection with a corporate transaction, such as the potential, proposed or actual sale of our business, a disposal, an acquisition, a merger or a re-organisation, or in the unlikely event of winding-up, as                       required or allowed by law.

 

6. Right to Access and Correct Personal Information

6.1 Subject to any exceptions under the applicable laws, you have the right to access and correct your Personal Data held by us. We will make every endeavour to ensure your Personal Data is accurate and up to date and we therefore ask that if there are changes to your information, you should notify us directly. 

6.2 If you would like to access or correct your Personal Data or have any enquiries, please contact us at the information provided in Section 10 below.

6.3 We will use reasonable efforts to comply with your request to access, update or correct your personal information within 21 days of receiving your request and such request may be subject to a fee and will be bound by data protection laws in Malaysia.

6.4 In respect of your right to access and/or correct your Personal Data, we have the right to refuse your requests to access and/or make any correction to your Personal Data for the reasons permitted under the law, for example where the expenses of providing access to you is disproportionate to the risks to your or another person’s privacy.

6.5 If you do not wish for your Personal Data to be collected via cookies on our website, you may deactivate cookies by adjusting your internet browser settings to disable, block or deactivate cookies, by deleting your browsing history and clearing the cache from your internet browser.

 

7. Use of Feedback or Chat Room

If you have completed an Appointment through our Services, you will be directed to feedback on the Services that you have received on which you can post your comment, opinion or experience. We may from time to time include chat rooms, message boards, or news groups on which you can post information too. Any information that you post in these areas becomes public information and you should always be careful when deciding to disclose your Personal Data as part of that information.

 

8. How We Protect Your Information

8.1 We use Secure Server Software (SSL) to encrypt any Personal Data you input before it is sent to us. We have put in place various security procedures, rules and technical measures to protect your Personal Data from any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction. All of our personnel and data processors, who have access to and are associated with the processing of personal data, are obliged to respect the confidentiality of your Personal Data. Where we have given you (or where you have chosen) a password which enables you to access certain parts of the Platform, you are responsible for keeping this password confidential. We ask you not to share a password with anyone.

8.2 You acknowledge that internet and email communications are not a secure medium. We cannot accept any responsibility for any unauthorized access or loss of your Personal Data, save in accordance with this Notice. While we cannot guarantee that loss, misuse or alteration of data will not occur, we will make reasonable efforts to prevent such unfortunate occurrences. Your Personal Data will be stored and backed up securely in a restricted and controlled location. Only authorised personnel with user ID and password are allowed access to such information.

 

9. Third Party Links

9.1 Links to other sites may be provided on the Platform for your convenience and information. These sites may have their own privacy standards and / or policies and we do not control, recommend or endorse these sites and you acknowledge and agree that we will not be held responsible for these sites or their contents. As such, we encourage you to read the privacy policies of these sites and contact its owner or operator if you have any concerns or questions.

 

10. How to Contact Us

If:

10.1 you would like to obtain further information on how to limit the processing of your Personal Data; or

10.2 you would like to make an enquiry or have any requests in respect of your Personal Data;

you may write to us at [email protected] or call us at +60 17-370 2874.

 

11. Conflict

In the event of any conflict between this English language Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.

 

This Privacy Policy Notice was last updated on 1st February 2021

 

 

Notis Dasar Privasi untuk Platform Tempahan Ujian RTK-Antigen Covid-19 

 

Dasar Privasi

Notis dasar privasi ini (“Notis”) mendedahkan amalan Mobility Asia Sdn. Bhd. (No. Syarikat: 1257623-M) ("Mobility Asia") dan syarikat-syarikatnya yang berkaitan (secara kolektif, dirujuk sebagai "kami") berkenaan dengan maklumat yang kami peroleh melalui penggunaan Platform kami oleh anda (seperti yang dinyatakan di bawah) dan Perkhidmatan (seperti yang dinyatakan di bawah). Notis ini menerangkan bagaimana kami mengumpulkan, menangani dan melindungi maklumat peribadi anda menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010. Oleh itu, sila bacakan Notis ini dengan teliti.

Harap maklum bahawa kami boleh mengubah Notis ini pada bila-bila masa tanpa pemberitahuan terdahulu dan anda akan dimaklumkan mengenai pindaan tersebut melalui Platform atau melalui e-mel. Walaupun kami akan memaklumkan anda tentang apa-apa perubahan material terhadap Notis ini, kami menggalakkan anda untuk membaca Notis ini secara berkala kerana akses berterusan anda ke Platform kami atau penggunaan Perkhidmatan kami akan menandakan penerimaan anda terhadap isi Notis ini atau sebarang perubahan seterusnya yang dibuat tanpa sebarang bantahan.

Notis ini hanya terpakai kepada Platform dan Perkhidmatan dan akan berkuatkuasa semasa anda mengakses dan menggunakannya. Harap difahami bahawa Penganjur (seperti yang dinyatakan di bawah) mungkin mempunyai taraf privasi dan / atau dasar yang berbeza mengenai penggunaan dan pendedahan Data Peribadi (seperti yang dinyatakan di bawah) anda. Penggunaan dan pendedahan Data Peribadi anda tersebut yang berkenaan dengan perkhidmatan yang diberikan oleh Penganjur kepada anda akan tertakluk kepada taraf dan / atau polisi privasi Penganjur itu sendiri.

 

1. Definisi

Selain dinyatakan sebaliknya atau konteksnya mengkehendaki, istilah-istilah yang telah dinyatakan  di sini akan mempunyai maksud yang sama sepertimana telah dinyatakan dalam Perjanjian Platform, yang boleh diakses di sini, dan kata-kata berikut akan mempunyai maksud seperti berikut:

"Penganjur" bermaksud Yang Berhormat Tuan Rajiv A/L Rishyakaran dan Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri untuk Bukit Gasing;

"Data Peribadi" bermaksud maklumat yang dapat mengenal pasti anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada nama penuh anda, nombor kad pengenalan, nombor pasport, kewarganegaraan, alamat, nombor telefon, nombor faks, maklumat bank, butiran kad kredit dan debit, bangsa, jantina, tarikh lahir, status perkahwinan, status pemastautin, alamat e-mel, pekerjaan anda dan sebarang maklumat yang anda berikan kepada kami dalam borang pendaftaran, borang permohonan atau sebarang borang dalam bentuk lain (termasuk antara lain, untuk tujuan menyelesaikan tinjauan) dan / atau maklumat tentang anda yang telah atau mungkin dikumpulkan, disimpan, digunakan dan diproses oleh kami dari semasa ke semasa dan merangkumi data peribadi sensitif (seperti yang dinyatakan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010) seperti data kesihatan.

"Platform" bermaksud platform ini (iaitu laman web dan / atau aplikasi) yang dikendalikan oleh kami dan dapat diakses di sini atau melalui aplikasi mudah alih kami atau mana-mana aplikasi lain yang ditentukan dengan fungsi yang sama yang boleh dimuat turun melalui gedung aplikasi atau yang telah disatukan ke dalam Testing Project (Projek Pengujian) dan / atau laman web Penganjur, yang kami jenamakan semula untuk tujuan Testing Project (Projek Pengujian); dan

"Perkhidmatan" bermaksud perkhidmatan yang disediakan oleh kami melalui Platform, yang merangkumi tetapi tidak terhad kepada membolehkan anda membuat Appointment (Temu Janji) untuk menjalani Covid-19 Test (Ujian Covid-19) melalui Testing Project (Projek Pengujian) dan untuk memperolehi keputusan Covid-19 Test (Ujian Covid-19) anda di Platform.

 

2. Pengumpulan Data Peribadi

2.1 Maklumat yang kami kumpulkan daripada anda

  • Kami mungkin mengumpulkan dan menerima Data Peribadi daripada anda dalam situasi berikut:

           >   semasa anda mendaftar akaun dengan kami ("Akaun");

           >   semasa anda mengisi permohonan, pendaftaran dan / atau borang tinjauan dan / atau borang lain yang serupa dengan kami;

           >   apabila anda menggunakan ciri dan fungsi yang terdapat di Platform kami; dan

           >   jika anda menghubungi kami, contohnya dengan pertanyaan atau untuk melaporkan masalah.

  • Pemberian Data Peribadi anda kepada kami adalah secara sukarela. Namun, jika anda tidak memberikan Data Peribadi anda kepada kami, kami tidak akan dapat memproses Data Peribadi anda untuk Tujuan (seperti yang diperuntukkan dalam Perenggan 3) dan mungkin tidak dapat memberikan anda Perkhidmatan kami.
  • Dengan memberikan kami apa-apa maklumat yang berkaitan dengan pihak ketiga (misalnya maklumat keluarga anda) (jika ada), anda menyatakan kepada kami bahawa anda telah memperolehi persetujuan pihak ketiga secara sah untuk memberi maklumat mereka kepada kami.

2.2 Maklumat yang dikumpulkan secara automatik daripada komputer anda

Apabila anda melihat kandungan yang disediakan oleh kami, kami secara automatik mengumpulkan maklumat mengenai perkakasan dan perisian komputer anda dan menyimpannya dalam fail log. Maklumat ini boleh merangkumi alamat Protokol Internet (IP) anda, jenis penyemak imbas, nama domain, penyedia perkhidmatan internet (ISP), halaman-halaman / fail-fail yang dilihat di Platform (misalnya, halaman HTML, grafik, dll.), Sistem operasi, data aliran klik, masa-masa akses dan rujukan alamat laman web. Maklumat ini tidak dihubungkan dengan mana-mana Data Peribadi anda. Kami tidak dapat mengenal pasti identiti anda daripada maklumat ini. Kami menggunakan maklumat ini untuk memberikan statistik umum mengenai penggunaan Platform dan memberi anda perkhidmatan yang lebih berkesan.

2.3 Maklumat mengenai anda yang kami kumpulkan daripada pihak ketiga

Dari semasa ke semasa, kami mungkin menerima Data Peribadi tentang anda daripada sumber pihak ketiga termasuk pasangan anda, anak-anak anda, ibu bapa anda, pekerja / majikan anda, sumber yang tersedia untuk umum seperti laman web media sosial, dan dari pelanggan yang kami bekerjasama dengan erat (pelanggan yang kami memberikan perkhidmatan yang seterusnya memberikan perkhidmatan kepada anda) di mana, pihak ketiga dengan menyerahkan Data Peribadi tersebut kepada kami mewakili dan menjamin kepada kami bahawa mereka telah memperoleh persetujuan anda agar Data Peribadi anda dikumpulkan, digunakan dan didedahkan seperti yang dinyatakan dalam Notis ini.

2.4 Maklumat mengenai kanak-kanak

Platform ini tidak bertujuan untuk atau disasarkan kepada kanak-kanak di bawah umur 18 tahun dan kami tidak berniat atau secara sengaja mengumpulkan data mengenai kanak-kanak di bawah usia 18 tahun. Sekiranya anda berusia di bawah 18 tahun, anda tidak patut menyerahkan maklumat mengenai diri anda kepada kami atau orang lain melalui internet. Sebagai ibu bapa atau penjaga sah, anda tidak patut membiarkan anak-anak di bawah jagaan anda menyerahkan Data Peribadi kepada kami. Sekiranya Data Peribadi kanak-kanak di bawah umur didedahkan kepada kami, anda dengan ini bersetuju kepada pemprosesan Data Peribadi anak di bawah umur tersebut dan menerima dan bersetuju untuk diikat oleh Notis ini dan mengambil tanggungjawab atas tindakannya. Anda dinasihatkan untuk menghubungi kami dengan segera sekiranya anda percaya bahawa kami telah mengumpulkan maklumat mengenai kanak-kanak di bawah umur 18 tahun supaya kami dapat memadamkan maklumat tersebut.

2.5 Kuki (Cookie) dan Teknologi Serupa

Kami menggunakan kuki atau teknologi serupa (seperti web beacon) untuk menganalisis trend, mentadbir Platform, mengesan pergerakan pengguna di sekitar Platform, dan untuk mengumpulkan maklumat demografi mengenai pangkalan pengguna Platform secara keseluruhan.

Semasa anda mengunjungi Platform atau menggunakan Perkhidmatan kami, kami mungkin menyimpan kuki di komputer anda. "Kuki" adalah sebilangan maklumat kecil yang pelayan kami pindahkan ke cakera keras komputer atau telefon bimbit anda yang membolehkan pelayan kami mengenal pasti dan berinteraksi dengan lebih berkesan dengan komputer anda. Kuki tidak dapat mengenal pasti pengguna secara berindividu, tetapi mereka mengenal pasti jenis penyemak imbas anda.

Penggunaan kuki kini menjadi norma industri dan anda akan menemui penggunaannya di kebanyakan laman web utama. Sebilangan besar penyemak imbas ditubuhkan untuk menerima kuki pada permulaannya. Sekiranya anda berkehendaki, anda boleh menetapkan semula penyemak imbas anda untuk memaklumkan anda apabila anda telah menerima kuki, atau untuk menolak untuk menerima kuki. Kami mencadangkan anda untuk merujuk kepada petunjuk carian atau skrin-skrin bantuananda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi-fungsi ini. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa jika anda mengkonfigurasikan penyemak imbas anda agar tidak menerima sebarang kuki, tahap kefungsian Platform tertentu mungkin akan hilang.

 

 

3. Tujuan untuk mengumpulkan dan memproses lebih lanjut (termasuk mendedahkan) Data Peribadi anda

3.1 Tertakluk kepada Notis ini, Perjanjian Platform, Terma dan Syarat, Penolak Tuntutan Laman Web dan terma dan syarat aplikasi pihak ketiga yang berkaitan, semua data yang dihantar melalui Platform dimiliki oleh kami. Sejauh mana kami tidak dibenarkan memiliki data yang dihantar melalui Platform, anda memberi kami lesen berkekalan tanpa royalti, di seluruh dunia untuk menggunakan Data Peribadi anda setakat yang diperlukan untuk membolehkan penggunaan Platform dan Perkhidmatan.

3.2 Data Peribadi yang dikumpulkan dan diterima daripada anda mungkin akan diproses dengan lebih lanjut sebagaimana yang disyaratkan atau diizinkan oleh undang-undang dan untuk melaksanakan urus niaga komersial yang diminta oleh anda di bawah Platform, termasuk yang berikut ("Tujuan"):

  • untuk melaksanakan kewajipan kami berkenaan dengan kontrak yang dimeterai dengan anda;
  • untuk memberi anda dan menyampaikan kepada anda sebarang Perkhidmatan yang anda minta;
  • untuk memproses, mengurus atau mengesahkan permohonan anda untuk Akaun;
  • untuk mengesahkan permintaan dan tempahan anda serta memproses pembayaran yang berkaitan dengan Perkhidmatan yang anda minta;
  • untuk menjawab soalan, komen dan maklum balas daripada anda;
  • untuk berkomunikasi dengan anda untuk Tujuan yang disenaraikan dalam Notis ini;
  • untuk tujuan pentadbiran dalaman, seperti pengauditan, analisis data, rekod pangkalan data;
  • untuk tujuan pengesanan, pencegahan dan pendakwaan jenayah;
  • untuk kami mematuhi tanggungjawab kami di bawah undang-undang;
  • untuk meningkatkan atau mengembangkan ciri-ciri Platform dan Perkhidmatan;
  • untuk membantu kami mengembangkan perkhidmatan baru; dan
  • untuk menghantar amaran, buletin, kemas kini, bahan promosi dari Penganjur, kami, rakan kongsi kami, penaja kami atau pengiklan kami kepada anda.

3.3  Anda boleh, pada bila-bila masa, menarik balik persetujuan anda untuk menerima bahan pemasaran atau promosi daripada kami. Anda boleh memilih pilihan unsubscribe” seperti yang dibekalkan dalam bahan pemasaran atau promosi kami atau anda boleh menghubungi kami melalui butiran yang terdapat dalam Perenggan 10 di bawah.

 

4. Penyimpanan Data Peribadi

Anda mengakui bahawa selain anda meminta secara bertulis atau sebaliknya, kami, mengikut budi bicara kami sendiri, mempunyai hak tetapi bukan kewajipan untuk menyimpan mana-mana Data Peribadi secara berkekalan, selama tempoh yang dibenarkan oleh undang-undang. Sekiranya anda ingin maklumat mengenai anda dikeluarkan dari pangkalan data kami, sila hubungi kami melalui maklumat hubungan yang dibekalkan di bawah dalam Perenggan 10 Notis ini.

 

5. Pendedahan atau pemindahan maklumat peribadi

5.1 Dalam Mobility Asia Sdn. Bhd.

Data Peribadi anda mungkin didedahkan kepada syarikat-syarikat berkaitan, subsidiari-subsidiari, syarikat-syarikat induk dan / atau syarikat-syarikat bersekutu kami jika perlu untuk melaksanakan Tujuan.

Kami akan memastikan bahawa:

  • akses ke Data Peribadi anda dihadkan kepada kakitangan yang secara kontrak diminta untuk memproses Data Peribadi anda mengikuti keperluan pekerjaan masing-masing; dan
  • hanya maklumat yang diperlukan akan didedahkan kepada pekerja yang berkenaan.

5.2 Penganjur

Kami akan berkongsi Data Peribadi anda dengan Penganjur, kerana mereka akan memerlukan maklumat yang sama dalam pembekalan Covid-19 Tests (Ujian Covid-19) kepada anda. Seperti yang diperuntukkan di atas, Penganjur mungkin mempunyai taraf privasi dan / atau dasar yang berbeza mengenai penggunaan dan pendedahan Data Peribadi anda. Penggunaan dan pendedahan Data Peribadi anda tersebut yang berkenaan dengan perkhidmatan yang diberikan oleh Penganjur kepada anda akan tertakluk kepada taraf dan / atau polisi privasi Penganjur itu sendiri. Kami menggalakkan anda untuk menghubungi Penganjur mengenai standard dan / atau dasar privasi mereka sebelum meneruskan penggunaan Platform dan / atau Perkhidmatan kami.

5.3 Pembekal-Pembekal Perkhidmatan

Data Peribadi anda mungkin didedahkan atau dipindahkan kepada pihak ketiga yang relevan berdasarkan hubungan kontrak kami dengan mereka yang berkaitan (contohnya, di mana kami melantik pembekal-pembekal perkhidmatan pihak ketiga) atau untuk Tujuan yang dinyatakan dalam Perenggan 3 di atas (atau berkaitan secara langsung dengan tujuan tersebut).

5.4 Pemindahan Data Peribadi ke luar Malaysia

Kami mungkin memindahkan, menyimpan dan / atau memproses Data Peribadi anda ke luar Malaysia. Dalam membuat demikian, kami akan mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan undang-undang perlindungan data dan privasi lain yang berkaitan.

5.5 Keadaan Khas

  • Kami juga akan mendedahkan Data Peribadi anda:

           >   sebagai tindak balas sepina atau permintaan penyiasatan serupa, perintah mahkamah, atau permintaan lain daripada penguatkuasa undang-undang atau badan kerajaan jika diperlukan oleh undang-undang;

           >   apabila pendedahan diperlukan atau diizinkan oleh undang-undang sehubungan dengan usaha untuk menyiasat, mencegah, atau mengambil tindakan lain mengenai kegiatan haram, penipuan yang disyaki                    atau kesalahan lain; untuk melindungi dan mempertahankan hak, harta benda atau keselamatan syarikat kami, pengguna kami, pekerja kami, atau orang lain; untuk mematuhi undang-undang atau                                  bekerjasama dengan penguatkuasa undang-undang; atau untuk menguatkuasakan terma-terma dan syarat-syarat Platform kami atau perjanjian atau polisi lain; dan / atau

          >   sehubungan dengan transaksi korporat, seperti penjualan perniagaan kami, suatu pelupusan, suatu perolehan, suatu penggabungan atau suatu penyusunan semula yang berpotensi, dirancang atau sebenar                 atau dalam kemungkinan penggulungan, seperti yang disyaratkan atau diizinkan oleh undang-undang .

 

6. Hak untuk Mengakses dan Membetulkan Maklumat Peribadi

6.1 Tertakluk kepada pengecualian di bawah undang-undang yang berkaitan, anda berhak untuk mengakses dan membetulkan Data Peribadi anda yang dipegang oleh kami. Kami akan berusaha sedaya upaya untuk memastikan Data Peribadi anda tepat dan terkini dan oleh itu kami meminta anda untuk memaklumkan kami secara langsung sekiranya terdapat perubahan kepada maklumat anda.

6.2 Sekiranya anda ingin mengakses atau memperbetulkan Data Peribadi anda atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami di maklumat yang dibekalkan dalam Perenggan 10 di bawah.

6.3 Kami akan menggunakan usaha yang munasabah untuk memenuhi permintaan anda untuk mengakses, mengemas kini atau membetulkan maklumat peribadi anda dalam tempoh 21 hari dari tarikh  menerima permintaan anda dan permintaan tersebut mungkin dikenakan bayaran dan akan tertakluk kepada undang-undang perlindungan data di Malaysia.

6.4 Mengenai hak anda untuk mengakses dan / atau membetulkan Data Peribadi anda, kami berhak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses dan / atau membuat pembetulan terhadap Data Peribadi anda atas pertimbangan yang dibenarkan di bawah undang-undang, misalnya di mana kos memberikan akses kepada anda tidak seimbang dengan risiko privasi anda atau orang lain.

6.5 Sekiranya anda tidak mahu Data Peribadi anda dikumpulkan melalui kuki di laman web kami, anda boleh menyahaktifkan kuki dengan menyesuaikan tetapan penyemak imbas internet anda untuk menyahdayakan, menyekat atau menyahaktifkan kuki, dengan menghapuskan sejarah penyemakan imbas anda dan membersihkan cache dari penyemak imbas internet anda .

 

7. Penggunaan Maklum Balas atau Ruang Sembang

Sekiranya anda telah menyelesaikan Appointment (Temujanji) melalui Perkhidmatan kami, anda akan diarahkan untuk memberi maklum balas mengenai Perkhidmatan yang telah anda terima di mana anda boleh memuat naik komen, pendapat atau pengalaman anda. Kami mungkin dari semasa ke semasa memasukkan bilik sembang, papan mesej, atau kumpulan berita di mana anda juga boleh memuat naik maklumat. Segala maklumat yang anda hantar di ruang tersebut akan menjadi maklumat umum dan anda harus sentiasa berhati-hati ketika memutuskan untuk mendedahkan Data Peribadi anda sebagai sebahagian daripada maklumat tersebut.

 

8. Bagaimana Kami Melindungi Maklumat Anda

8.1 Kami menggunakan Secure Server Software (SSL) untuk menyulitkan sebarang Data Peribadi yang anda masukkan sebelum data tersebut dihantar kepada kami. Kami telah menetapkan pelbagai prosedur keselamatan, peraturan dan langkah-langkah teknikal untuk melindungi Data Peribadi anda dari sebarang kehilangan, penyalahgunaan, pengubahsuaian, akses atau pendedahan, perubahan atau pemusnahan yang tidak dibenarkan atau tidak sengaja. Semua personel dan pemproses data kami, yang memiliki akses dan terkait dengan pemprosesan data peribadi, wajib menghormati kesulitan Data Peribadi anda. Di mana kami telah memberi anda (atau di mana anda telah memilih) kata laluan yang membolehkan anda untuk mengakses Perenggan tertentu dalam Platform, anda bertanggungjawab untuk merahsiakan kata laluan tersebut. Kami meminta anda untuk tidak berkongsi kata laluan dengan sesiapa sahaja.

8.2 Anda mengakui bahawa komunikasi internet dan e-mel bukanlah media yang selamat. Kami tidak dapat menerima tanggungjawab apa pun atas akses tanpa kebenaran anda atau kehilangan Data Peribadi anda, kecuali mengikut Notis ini. Walaupun kami tidak dapat menjamin bahawa kehilangan, penyalahgunaan atau perubahan data tidak akan berlaku, kami akan menggunakan usaha yang munsabah untuk mencegah kejadian malang tersebut. Data Peribadi anda akan disimpan dan disandarkan (backed up) dengan selamat di lokasi yang terhad dan terkawal. Hanya pegawai yang diberikan kebenaran dengan ID pengguna dan kata laluan yang dibenarkan untuk mengakses maklumat tersebut.

 

9. Pautan Pihak Ketiga

Pautan ke laman-laman web lain mungkin disediakan di Platform untuk kemudahan dan maklumat anda. Laman-laman web tersebut mungkin mempunyai taraf privasi dan / atau dasar mereka sendiri dan kami tidak mengawal, mengesyorkan atau menyokong laman web ini dan anda mengakui dan bersetuju bahawa kami tidak akan bertanggungjawab terhadap laman-laman web tersebut atau kandungannya. Oleh itu, kami meggalakkan anda untuk membaca dasar-dasar privasi laman-laman web pihak ketiga tersebut dan menghubungi pemilik atau pengendali yang berkaitan jika anda mempunyai masalah atau pertanyaan.

 

10. Cara Hubungi Kami

Sekiranya:

10.1 anda ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai cara mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda; atau

10.2 anda ingin membuat pertanyaan atau mempunyai permintaan berkenaan dengan Data Peribadi anda;

anda boleh menulis kepada e-mel kami di [email protected] atau menghubungi kami di +60 17-370 2874.

 

11. Konflik

Sekiranya terdapat konflik antara Notis dalam Bahasa Inggeris dengan Notis dalam Bahasa Malaysia, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan terpakai.

 

Notis Dasar Privasi ini telah dikemas kini pada 1 Februari 2021